You have no items in your shopping cart.
+31 577 - 46 21 98
menu

Blijft je dagschoot hangen? Wij hebben de oplossing!

De dagschoot is het metalen uitsteeksel van een deurslot, dat in het kozijn valt wanneer je de deur dicht doet. Dit sluitmechanisme werkt op basis van een veer. Deze veer zorgt ervoor dat je de dagschoot kunt indrukken en dat het slot soepel in de sluitplaat van je kozijn valt. Toch kan het voorkomen dat de dagschoot blijft hangen en niet meer uit het slot schiet. Wat hiervan de oorzaak is en hoe je dit probleem kunt oplossen, leggen wij jou in dit artikel uit.


'Waarom blijft mijn dagschoot hangen en hoe verhelp ik dit probleem?'

Als je je deur te hard dichtslaat, kan het gebeuren dat de dagschoot door de klap wat verbuigt naar de zijkant. Is hij wat naar boven afgebogen? Dat is het signaal dat je deur wat is verzakt. (Kijk in dat geval ook de deurscharnieren na.) Om te testen of je dagschoot is verbogen, duw je hem handmatig in het slot. Blijft de schoot klemmen, dan is de kans groot dat hij is verbogen. Je kunt hem wat terugbuigen met behulp van een schroevendraaier met een platte kop. Steek de schroevendraaier voorzichtig in de kier en probeer de schoot een beetje los te wrikken. De kans is groot dat de dagschoot weer uit je slot schiet.

Helpt bovenstaande methode niet en blijft je dagschoot hangen? Dan kan het zijn dat de binnenkant van je slot vuil is. Vuil en viezigheid zorgen ervoor dat de boel vast komt te zitten. Maak daarom je slot schoon met WD40 en smeer deze vervolgens met olie of siliconenspray. Laat dit even intrekken en probeer je slot te bedienen door de deurklink heen en weer te bewegen. Gebruik desnoods weer een schroevendraaier om de schoot los te maken. Als dat is gelukt, druk de schoot dan weer in het slot en test of deze blijft hangen.

Wanneer terugbuigen en schoonmaken niet werken en de dagschoot blijft hangen, kun je proberen om de deurklinken minder strak tegen elkaar aan te draaien. Haal hiervoor eerst de deurklinken los en schroef daarna de veiligheidsschilden iets losser. Test daarna de dagschoot. Blijft deze nog steeds hangen? Verwijder dan ook de cilinder en het insteekslot. Doe dit voorzichtig. Het verwijderen van je slot kan schade aan de deur en je slot veroorzaken. Wanneer je het aandurft om op eigen risico je slot te verwijderen, kun je deze inspecteren. Bekijk de schroef op de achterkant van het slot. Het kan helpen om deze schroef wat aan te draaien en zo het probleem van de hangende dagschoot te verhelpen.


Wat te doen als je dagschoot blijft hangen?

Heb je alle bovenstaande stappen doorlopen, maar blijft de dagschoot hangen? Dan kun je een slotenmaker te bellen. Hij of zij kan jou vast helpen. Je kunt er ook voor kiezen om je insteekslot te vervangen. Een insteekslot vervangen is eenvoudiger dan je denkt en kun je zelf doen. Om een nieuw insteekslot te kunnen bestellen, moet je de doornmaten en PC-maten van je deur bepalen. Als je dat gedaan hebt, kun je jouw slot online kopen. Bekijk hiervoor ons assortiment insteeksloten en vind het exemplaar dat perfect past bij jouw situatie.